Tre ting som styrker lykkefølelsen i nabolaget: deltakelse, deling og hjelp
Det er mye mer vi kan gjøre for å styrke lykkefølelsen ut over det å ha litt sosial kontakt. Vi kaller det tre lykkeforsterkere: 1) deltakelse, 2) deling og 3) hjelp.
1: Deltakelse i nabolaget
Det at man gjør ting sammen, og at man er i stand til å påvirke nabolaget, har vist seg å være viktig for at beboerne skal føle seg vel. Derfor er det godt å se at mange er interesserte i å delta i aktiviteter for å holde nabolaget ved like, for eksempel maling eller luking av ugress. Vi ser også at nordmenn som bor i nabolag der det er enkelt å ta initiativ til aktiviteter i snitt er 29 prosent er lykkeligere i nabolaget sitt.
Topp 3-listen: Aktiviteter nordmenn gjerne vil gjøre sammen med naboene sine
- Sosiale sammenkomster, for eksempel grilling eller lokale feiringer
- Dugnad i nabolaget, for eksempel maling, luking av ugress eller rengjøring
- Hjelpe andre i nærmiljøet, for eksempel barn eller eldre
Et tips fra lykkeeksperten: Hold det pent og rent rundt deg
2: Del arealer og ting med naboene
Vi styrer mot en delingsøkonomi som er mer bærekraftig for planeten. Samtidig er det å dele arealer og ting også en måte å styrke følelsen av tilhørighet i nabolaget på, og dermed bekjempe utenforskap. Studien vår viser at nordmenn som har fellesarealer de kan bruke i fellesskap er 20 prosent mer lykkelige i nabolaget sitt. Dette viser at det å dele har mange positive virkninger, både sosialt og miljømessig. Men hvilke ting og arealer er folk mest villige til å dele med naboene sine?
Ting og arealer nordmenn er mest villige til å dele med naboene sine
3: Gi naboen din en hjelpende hånd
En tredje måte å styrke nabolagslykke på er å gi naboene sine en hjelpende hånd. Nordmenn som har hjulpet, lånt bort eller gitt noe til naboen, rapporterer om større trivsel i nabolaget. Jo mer dette praktiseres, desto større er tilfredshetsnivået. Videre svarer nordmenn som bor i nabolag der de opplever at folk er villige til å hjelpe hverandre at de er 35 prosent lykkeligere i nabolaget sitt enn de som bor i nabolag der det ikke opplever at man hjelper hverandre.
Tips fra lykkeekspertene: Ikke nøl med å tilby hjelp
Hvorfor vi blir lykkeligere av å hjelpe andre
Selv om mange føler at det kan være vanskelig å finne tid til å hjelpe naboene, kan det faktisk bidra til at kroppen vår utsettes for mindre stress i hverdagen. Vitenskapsjournalist Marta Zaraska forklarer hvorfor: – Når vi hjelper andre aktiveres såkalte omsorgssystemer i kroppen vår. Dette utløser igjen belønningssystemet vårt, som forteller kroppen at vi gjør noe bra. Det senker også nivået av stresshormonet kortisol og demper kroppens kjemp-eller-flykt-respons når den står overfor stressende situasjoner. Jo mer tid vi bruker på å hjelpe andre og dermed aktiverer omsorgssystemet, desto mer gir vi kroppen fri fra hverdagslivets stress. Over tid er dette helsefremmende.